Adli Belge İnceleme

Adli Belge (Grafoloji) İnceleme ve Analiz Hizmetleri

Grafoloji; el yazısı, imza ve el ürünlerine ait karakter tahlili veya kişi tespiti yapmaya çalışan kriminal bir bilim dalıdır. İnsanların doğumdan büyüme zaman dilimlerinde el yazıları veya imzaları zaman ile değişmektedir. Hastalık, ruhî gerginlik gibi hallerde de el yazısı ve el üründeleriden çıkan içeriklerde değişiklik göstermektedir. Fakat kişi üzerine ilmî bir çalışmanın yalnız bu teori üzerine kurulması mümkün değildir. Örneğin yıllar içinde ilkokuldan bu yana saklanan defterler sayesinde el yazınızdaki ciddi değişikliklerin bir arada incelenebilmesi olanağı sayesinde neredeyse karakterden sağlık durumunuza kadar birçok unsuru öğrenebilirsiniz. En az bir yıllık yazılarınızın birlikte incelenmesi ile birlikte el yazınıza bakılarak analiz yapılması da mümkün olan incelemeler arasında yer alır. Bunların dışında henüz yazı yazmayı bilmeyecek kadar küçük yaşta olan çocukların yaptığı resimler ya da sadece çizgiler onun gelecekte nasıl yetenekleri olacağına dair de bilgiler vererek onların hayat içinde daha iyi yönlendirilmesine yardımcı olur.

Yaşadığımız hayat boyunca veya ticari faaliyetlerimizde sahtecilik, belgede tahrifat, belgede sahtecilik, imza ve yazı takliti gibi birçok olayla karşılaşmışızdır. Özellikle son yıllarda kimlik bilgilerimizin çalınmasıyla ve gelişen teknolojiyle beraber abonelik sözleşmelerinde, çek ve senetlerde, kira kontratlarında, bankacılık başvurularında, resmi evraklarda, noter belgelerinde, kaşe ve mühürlerde değişiklik, ekleme veya çıkarma, tahrifat ve takit unsurlarıyla karşı karşıya kalmaktayız. Özellikle çek ve senet işlemlerinde yapılan değişiklikler veya taklitler neticesinde büyük bir sıkıntı yaşamaktayız. Bazen yapılan bu işlemlerde maddi-manevi sıkıntıların dışında adli süreçlerde bizleri zor duruma sokmaktadır. Bu sebeplerin varlığını ispat etmek ise uzmanlık ve teknik bir konu gerektirmektedir. 

Sahtecilik, dolandırıcılık, belgede tahrifat, belgede sahtecilik, imza ve yazı takliti gibi unsurlara maruz kaldıysanız ve bunu teknik olarak ispatlamak istiyorsanız mutlaka ve mutlaka profesyonel bir destek almanız gerekmektedir. Ayrıca Hukuk ve Ceza kanunlarımızın ilgili maddeleri kapsamında "Uzman Görüşü" alınarak maruz kaldığınız bu durumu ispatlayabilirsiniz.

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 67. maddesinde; “Cumhuriyet savcısı, katılan, vekili, şüpheli veya sanık, müdafii veya kanunî temsilci, yargılama konusu olayla ilgili olarak veya bilirkişi raporunun hazırlanmasında değerlendirilmek üzere ya da bilirkişi raporu hakkında, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler.” hükmü yer almaktadır.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 293. maddesinde; “Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalâa alabilirler” şeklinde hükümler bulunmaktadır. Yine “Uzman Görüşü” ile ilgili Yargıtay 15. Hukuk Dairesinin aşağıdaki kararı bulunmaktadır.

Ticaret Mahkemesi HMK yargılamasında "Uzman Görüşü - Özel Bilirkişi Raporu" MAHKEME ÖZELLİKLE ÖZEL VE TEKNİK BİLGİYİ GEREKTİREN KONULARDA, TARAFIN SUNDUĞU" UZMAN GÖRÜŞÜNÜN DAVA KONUSUYLA İLGİLİ OLMASI HALİNDE MUTLAKA DİKKATE ALMAK VE DEĞERLENDİRMEK ZORUNDADIR. Buradan da anlaşılacağı üzere; 6100 sayılı HMK'nın 293 ve 5271 sayılı CMK'nın 67/6. Maddelerine göre özel ve tüzel kişiler, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler hükmü amirdir. Bu kanunlara göre “UZMAN GÖRÜŞÜ” bir delil türüdür. Kanun tanık gibi, keşif gibi, bilirkişi gibi “uzman görüşü” adı altında yeni bir delil türü kabul etmiştir. Belirtilen Kanun maddelerinde düzenlenen “uzman görüşü” adlı bu hüküm, Hukukumuza yeni bir müessese olarak girmiştir. Bu hükmüne göre; “Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalâa alabilirler.” . Kanun bu hükmüyle, gerek özel ve teknik bilgiyi gerektiren hususlarda ve gerekse hukuki sorunlar ile ilgili olarak her zaman “Uzman Görüşü”ne başvurulabileceğini açıkça kabul etmiştir. Buna göre UZMAN GÖRÜŞÜ, “davacı ve davalı tarafın mahkeme önünde bilirkişi dışında uzmanından bilimsel nitelikli görüş alarak ve bu görüşleri bir rapor halinde düzenlettirerek iddia ve savunmalarını güçlendirdikleri ve ispata çalıştıkları hukuksal bir belgedir.” Bu belge ile somut uyuşmazlığa ilişkin çözüm amaçlanır. Taraflardan birisi görülmekte olan davasında “kendi özel bilirkişisi” olarak “Uzman Görüşü”ne başvurabilir. Kısaca “uzman görüşü”ne taraf bilirkişisi veya özel bilirkişi de denilmektedir.

BilgiKoru olarak, yukarıda belirtilen kanun maddeleri kapsamında, Adli Belge İnceleme (Sahtecilik ve Grafoloji) alanlarında gerekli incelemeler yapılarak, Uzman Görüşü/Uzman Mütalaası raporu profesyonel olarak alabilirsiniz.

Adli Belge İnceleme (Sahtecilik ve Grafoloji) kapsamında sunmuş olduğumuz hizmetler.

    • İmza İncelemeleri
    • El Yazısı Analizi ve İncelemeleri
    • Özel ve Resmi Belgelerde Tahrifat İncelemesi
    • Belge Sahteciliği
    • Kaşe ve Mühür izi analizi ve incelemeleri
    • Belgenin Eldesinin Analizi
    • Yazıcı Çıktısı İncelemeleri
    • Daktilo Makine Yazı İncelemesi